Przejdź do głównej zawartości

ZDROWIE: Kawa rozpuszczalna czy mielona?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i jednocześnie jedna z najpowszechniejszych używek na świecie, głównie źródło pobudzającej kofeiny. Większość z ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki czy kubka kawy, sięgamy ją zaraz kiedy wstajemy z łóżka. Po wypiciu kawy czujemy się pobudzeni, rześcy, gdy mamy przed sobą ciężki dzień, dużo pracy czy nauki. Kawę pijemy i delektujemy się podczas spotkań z rodziną czy odwiedzin u znajomych. Idealnie komponuje się z ciastkami czy z innymi słodkościami.

Dłuższy staż na rynku i salonach ma kawa parzona, inaczej mielona. Kawa do Polski przywędrowała w XVII wieku i szybko stała się popularnym napojem szlachty, a następnie przeciętnego Kowalskiego. Kawa parzona cechuje się mocniejszym, intensywnym smakiem i aromatem, większą zawartością kofeiny. Uważa się, że kawa mielona i parzona na sposób "turecki" zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniące, które w dużej ilości są dla nas szkodliwe. Związki eteryczne nie występują w kawie rozpuszczalnej oraz kawie mielonej z ekspresu. Najlepsza z kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących i związków eterycznych jest kawa Arabica, którą drobno zmielimy tuż przed parzeniem.

Kawa rozpuszczalna jest stosunkowo nowym napojem. Powstała podczas I wojny światowej. Jej stworzenie wiązało się z szybką i łatwą formą przygotowania kawy dla żołnierzy amerykańskich.
Kawa powstaje w wyniku bardzo skomplikowanego procesu, któremu poddaje się ziarna kawy.
Najpopularniejsze sposoby tworzenia kawy rozpuszczalnej:
   - kawy instant, którą otrzymuje się przez suszenie metodami fizycznymi wyłącznie z kawy palonej, przy użyciu wody jako jedynego czynnika ekstrahującego,
   - kawa instant rozpyłowa, powstające w procesie suszenia rozpyłowego ekstraktu kawowego,
   - instant aglomerowana, otrzymywana w procesie suszenia cząsteczek kawy instant,
     które następnie są łączone ze sobą w celu uzyskania większych cząstek,
   - liofilizowana, uważana z najlepszą. Uzyskuje się ją w procesie wymrożenia naparu kawy, 
     a następnie usunięcia lodu przez sublimację.
Ciekawostką jest również fakt, że w kawie rozpuszczalnej znajduje się nikiel, którego nie uświadczymy w kawie naturalnej. Jak każdy pierwiastek w małej ilości jest potrzebny naszemu organizmowi. Jego nadmiar może stać się przyczyną rozwoju alergii, choroby nowotworowej lub innych groźnych schorzeń. 
Najlepszą z kaw rozpuszczalnych jest kawa liofilizowana. Często kawy rozpuszczalne sprzedawane są z dodatkiem mleka w proszku, cukru lub słodziku. Unikajmy tego typu wytworów - są niezdrowe i najczęściej zawierają mniejszą zawartość kofeiny, przez co musimy więcej wypić takiego specyfiku niż tradycyjnej kawy. 
Jakie ma zalety kawa rozpuszczalna? 
Kawa rozpuszczalna ma mniej cholesterolu niż kawa po turecku lub "mała czarna" z ekspresu. Zawiera mniej kofeiny niż naturalna. Jest także łagodniejsza w smaku i nie wywołuje silnego pobudzenia. Posiada więcej antyoksydantów niż kawa naturalna. Potwierdziły to badania opublikowane w "Food Chemistry" w 2012 roku. Niestety, działanie antyoksydacyjne kawy rozpuszczalnej maleje po dodaniu do niej mleka. Zawiera także kwas szczawiowy, ma ich prawie dwa razy więcej niż kawa naturalna i niektóre herbaty. Zawartość szczawianów w kawie rozpuszczalnej porównywana jest do czarnej herbaty, która charakteryzuje się ich dużą zawartością. 

Podsumowując...
Kawa - mielona czy rozpuszczalna jest zdrowsza dla nas i dla naszego żołądka. 
Warto dlatego postawić na umiar i różnorodność w piciu kawy. Jeśli jesteś typowym kawoszem postaw na jakość a nie cenę. Tanie kawy rozpuszczalne cechują się fatalną jakością i jeszcze gorszym smakiem. Już nie wspominając o kiepskim procesie wytwarzania takiej kawy i dużą zawartością substancji toksycznych. Lepiej wypić mniej kawy, a jedną i porządną jakościowo, która faktycznie będzie miała moc i aromat. 


Komentarze

  1. Większość baristów krytykuje kawy rozpuszczalne, ale jak się okazuje, mają zarówno dobre i złe strony. Kawa to moja pasja, ale nie uzależnienie (nie piję jej codziennie) i najbardziej cenię tę świeżo zmieloną, ale po rozpuszczalną też czasem sięgnę. Prowadzę bloga o tematyce kawy :D coldcoffeeinthemorning2.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam zapach świeżo zmielonej kawy, ale w smaku dużo bardziej wolę rozpuszczalną. Jednak rozpuszczalka ma w sobie coś dobrego, a mielona też posiada wady. Muszę podesłać ten wpis kilku znajomym.
    Zapraszam także do mnie.
    http://akilegna-kib.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie każdy rodzaj kawy, przyznam, że mało patrzę na ich szkodliwość. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy kawy smakowe tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest sklep herbata

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja to lubię testować nowe smaki:) Mam sprawdzony sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-COFFEE-PROFICIENCY-187.html proponują tu świetne kawy

    OdpowiedzUsuń
  7. 54 year-old Business Systems Development Analyst Cami Murphy, hailing from La Prairie enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Lockpicking. Took a trip to Royal Exhibition Building and Carlton Gardens and drives a Mercedes-Benz 300SL. Kliknij tutaj

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ZDROWIE: Jaką wybrać pastę i jaka jest zawartość fluoru w pastach do zębów?

Szczotkowanie zębów to podstawowa czynność, która zapewnia nam zachować czyste i zdrowe zęby. Tylko większość z nas nie zdaję sobie sprawy do czego służą poszczególne pasty, które wykorzystujemy do mycia zębów. Do wyboru mamy pasty wybielające, wzmacniające i chroniące. Znajdziemy pasty dla dzieci a także pasty do aparatów ortodotycznych. Podstawową rolą past do zębów jest ochrona przed próchnicą zębów i chorobami jamy ustnej. Pasta służy do usuwania zanieczyszczeń i nalotów jamy ustnej w tym także płytki nazębnej. W pastach do zębów znajdziemy także związki fluoru, które mineralizują i chronią przed próchnicą. Właściwości takie posiadają pasty Elmex. Większość past zawiera fluor i zawartość liczymy w ppm. Wskaźnik taki pomaga nam określić, która pasta jest lepsza. Większa zawartość fluoru może doprowadzić do ryzyka fluorozy. Fluoroza - choroba polegająca na zaburzeniu procesu formowania szkliwa. Według American Dental Association pasta do zębów jest ważna dla zdrowia jamy ustnej, po...

STOMATOLOGIA: Jakie wybrać wykałaczki do zębów? Dentystyczne czy drewniane?

Oprócz szczotkowania zębów oraz płukania jamy ustnej specjalnym płynem, ważne jest także regularne oczyszczanie przestrzeni międzyzębowych. Tam właśnie zbierają się resztki jedzenia, które mogą prowadzić do rozwoju bakterii(próchnicy) oraz nieprzyjemnego oddechu. Podstawową metodą czyszczenia przestrzeni międzyzębowych jest przede wszystkim używanie wykałaczek i nie tylko te, które często można spotkać w pobliskich barach czy restauracjach mowa tu o wykałaczkach drewnianych. Na rynku pojawiły się wykałaczki drewniane z zawartością fluoru - w swojej budowie są bardzo cieniutkie. Posiadają kształ zgodny z naturalną formą przestrzeni międzyzębowej. Uwalniają fluor szybko i efektywnie. Najbardziej w okolicach punktów stycznych. Wykałaczki z brzozy z marki Elmex są wykonane z bardzo twardego drewna, odpornego na rozmiękczanie i wyjątkowo odporne na złamanie. Ich powierzchnia jest wyszlifowana na gładko. Wykałaczki dentystyczne dobieramy w zależności od umiejętności posługiwania się...

STOMATOLOGIA: Co jeść, aby ograniczyć próchnicę w jamie ustnej?

Stan uzębienia Polaków pogarsza się z roku na rok. Prawie 100% 40-latków i ponad 90% 7-latków cierpi na próchnicę. Trzeba zauważyć że ponad 40% Polaków po 65. roku życia nie ma uzębienia. Co czwarty Polak nie był u stomatologa od minimum 5 lat. Próchnicy zębów nie można lekceważyć. Umieralność na nowotwory złośliwe jamy ustnej w naszym kraju jest dwa razy większa niż w Unii Europejskiej. Bakterie próchnicowe nasilają rozwój chorób ogólnoustrojowych serca, nerek, stawów, wątroby. Dlatego, żeby ograniczyć próchnicę należy się zdrowo odżywiać i ograniczyć przede wszystkim słodycze. Najlepszym sposobem żywieniowym dla naszych zdrowych zębów będzie dostarczenie jak najwięcej witamin oraz substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rutyna wraz z Witaminą C wzmacniają naczynia krwionośne i mają działanie przeciwbakteryjne. Zawarty w nich błonnik stymuluje produkcję śliny, która pomaga w usuwaniu resztek pokarmowych. Na przykład jabłko i marchewka potrafią w naturalny spos...