Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i jednocześnie jedna z najpowszechniejszych używek na świecie, głównie źródło pobudzającej kofeiny. Większość z ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki czy kubka kawy, sięgamy ją zaraz kiedy wstajemy z łóżka. Po wypiciu kawy czujemy się pobudzeni, rześcy, gdy mamy przed sobą ciężki dzień, dużo pracy czy nauki. Kawę pijemy i delektujemy się podczas spotkań z rodziną czy odwiedzin u znajomych. Idealnie komponuje się z ciastkami czy z innymi słodkościami.
Dłuższy staż na rynku i salonach ma kawa parzona, inaczej mielona. Kawa do Polski przywędrowała w XVII wieku i szybko stała się popularnym napojem szlachty, a następnie przeciętnego Kowalskiego. Kawa parzona cechuje się mocniejszym, intensywnym smakiem i aromatem, większą zawartością kofeiny. Uważa się, że kawa mielona i parzona na sposób "turecki" zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniące, które w dużej ilości są dla nas szkodliwe. Związki eteryczne nie występują w kawie rozpuszczalnej oraz kawie mielonej z ekspresu. Najlepsza z kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących i związków eterycznych jest kawa Arabica, którą drobno zmielimy tuż przed parzeniem.
Dłuższy staż na rynku i salonach ma kawa parzona, inaczej mielona. Kawa do Polski przywędrowała w XVII wieku i szybko stała się popularnym napojem szlachty, a następnie przeciętnego Kowalskiego. Kawa parzona cechuje się mocniejszym, intensywnym smakiem i aromatem, większą zawartością kofeiny. Uważa się, że kawa mielona i parzona na sposób "turecki" zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniące, które w dużej ilości są dla nas szkodliwe. Związki eteryczne nie występują w kawie rozpuszczalnej oraz kawie mielonej z ekspresu. Najlepsza z kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących i związków eterycznych jest kawa Arabica, którą drobno zmielimy tuż przed parzeniem.
Kawa rozpuszczalna jest stosunkowo nowym napojem. Powstała podczas I wojny światowej. Jej stworzenie wiązało się z szybką i łatwą formą przygotowania kawy dla żołnierzy amerykańskich.
Kawa powstaje w wyniku bardzo skomplikowanego procesu, któremu poddaje się ziarna kawy.
Najpopularniejsze sposoby tworzenia kawy rozpuszczalnej:
- kawy instant, którą otrzymuje się przez suszenie metodami fizycznymi wyłącznie z kawy palonej, przy użyciu wody jako jedynego czynnika ekstrahującego,
- kawa instant rozpyłowa, powstające w procesie suszenia rozpyłowego ekstraktu kawowego,
- instant aglomerowana, otrzymywana w procesie suszenia cząsteczek kawy instant,
które następnie są łączone ze sobą w celu uzyskania większych cząstek,
- liofilizowana, uważana z najlepszą. Uzyskuje się ją w procesie wymrożenia naparu kawy,
a następnie usunięcia lodu przez sublimację.
Ciekawostką jest również fakt, że w kawie rozpuszczalnej znajduje się nikiel, którego nie uświadczymy w kawie naturalnej. Jak każdy pierwiastek w małej ilości jest potrzebny naszemu organizmowi. Jego nadmiar może stać się przyczyną rozwoju alergii, choroby nowotworowej lub innych groźnych schorzeń.
Najlepszą z kaw rozpuszczalnych jest kawa liofilizowana. Często kawy rozpuszczalne sprzedawane są z dodatkiem mleka w proszku, cukru lub słodziku. Unikajmy tego typu wytworów - są niezdrowe i najczęściej zawierają mniejszą zawartość kofeiny, przez co musimy więcej wypić takiego specyfiku niż tradycyjnej kawy.
Jakie ma zalety kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna ma mniej cholesterolu niż kawa po turecku lub "mała czarna" z ekspresu. Zawiera mniej kofeiny niż naturalna. Jest także łagodniejsza w smaku i nie wywołuje silnego pobudzenia. Posiada więcej antyoksydantów niż kawa naturalna. Potwierdziły to badania opublikowane w "Food Chemistry" w 2012 roku. Niestety, działanie antyoksydacyjne kawy rozpuszczalnej maleje po dodaniu do niej mleka. Zawiera także kwas szczawiowy, ma ich prawie dwa razy więcej niż kawa naturalna i niektóre herbaty. Zawartość szczawianów w kawie rozpuszczalnej porównywana jest do czarnej herbaty, która charakteryzuje się ich dużą zawartością.
Podsumowując...
Kawa - mielona czy rozpuszczalna jest zdrowsza dla nas i dla naszego żołądka.
Warto dlatego postawić na umiar i różnorodność w piciu kawy. Jeśli jesteś typowym kawoszem postaw na jakość a nie cenę. Tanie kawy rozpuszczalne cechują się fatalną jakością i jeszcze gorszym smakiem. Już nie wspominając o kiepskim procesie wytwarzania takiej kawy i dużą zawartością substancji toksycznych. Lepiej wypić mniej kawy, a jedną i porządną jakościowo, która faktycznie będzie miała moc i aromat.
Większość baristów krytykuje kawy rozpuszczalne, ale jak się okazuje, mają zarówno dobre i złe strony. Kawa to moja pasja, ale nie uzależnienie (nie piję jej codziennie) i najbardziej cenię tę świeżo zmieloną, ale po rozpuszczalną też czasem sięgnę. Prowadzę bloga o tematyce kawy :D coldcoffeeinthemorning2.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam zapach świeżo zmielonej kawy, ale w smaku dużo bardziej wolę rozpuszczalną. Jednak rozpuszczalka ma w sobie coś dobrego, a mielona też posiada wady. Muszę podesłać ten wpis kilku znajomym.
OdpowiedzUsuńZapraszam także do mnie.
http://akilegna-kib.blogspot.com
Lubie każdy rodzaj kawy, przyznam, że mało patrzę na ich szkodliwość. :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy kawy smakowe tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest sklep herbata
OdpowiedzUsuńJa lubię każdy rodzaj kawy
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńja to lubię testować nowe smaki:) Mam sprawdzony sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-COFFEE-PROFICIENCY-187.html proponują tu świetne kawy
OdpowiedzUsuń54 year-old Business Systems Development Analyst Cami Murphy, hailing from La Prairie enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Lockpicking. Took a trip to Royal Exhibition Building and Carlton Gardens and drives a Mercedes-Benz 300SL. Kliknij tutaj
OdpowiedzUsuń