Przejdź do głównej zawartości

ZDROWIE: Napoje energetyczne niszczą nasze zdrowie i zęby.

Podczas zjazdu "American Heart Association Scientific Sessions" uczestnicy przeprowadzili badania, gdzie musieli wypić po jednej, dużej(475 ml) puszcze popularnego napoju energetycznego. Przed eksperymentem badacze mierzyli uczestnikom poziom noradrenaliny i ciśnienie krwi.
Noradrenalina to substancja chemiczna, widoczna przez nas organizm. Podnosi ciśnienie krwi, zmienia rytm pracy serca, przyspiesza oddech. Noradrenalina tzw hormon walki lub ucieczki.
Napój energetyczny stymuluje produkcję hormonu stresu, może narażać zdrowe, młode osoby na ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W skład napoju wchodzi tauryna i kofeina będąca aminokwasem. Występują także syntetyczne witaminy, głównie z grupy B. Ich zadaniem jest dostarczenie organizmowi energii, która ma być łatwo i szybko przyswajalna. Ma na celu błyskawiczną poprawę psychicznej i fizycznej kondycji człowieka. Naukowcy przestrzegają, że napoje zagrażają nie tylko zdrowiu, ale życiu. Jedna puszka wystarczy, aby dostać zawału serca. W wielu szkołach amerykańskich zakazano sprzedaży i spożywania napojów energetycznych. Uczniowie po ich spożyciu odczuwali kołatanie serca.



Kofeina - organiczny związek chemiczny, alkaloid purynowy. Może być również otrzymywana syntetycznie. Kofeina jest środkiem psychoaktywnym z grupy stymulantów. Jest stosowany do niektórych napojów energetycznych. Przy częstszym przyjmowaniu kofeiny występuje zjawisko tachyfilaksji(tolerancji)czyli stopniowego osłabienia odpowiedzi biologicznej ustroju.
Tauryna - organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów biogennych. W przeciwieństwie do aminokwasów białkowych nie ma kwasowej grupy karboksylowej.

Wpływ napojów energetycznych na zęby

Naukowcy z US Academy of General Dentistry twierdzą, że napoje energetyczne niszczą szkliwo zębów i przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów. W składzie napojów znajduje się wiele szkodliwych dla naszego organizmu kwasów, powodując rozpuszczanie szkliwa. Bakterie bez przeszkód przeniknąć w głąb miazgi zębowej, powodując powstawanie próchnicy i ubytków zębów. Większość napojów jest robione na bazie kwasu cytrynowego, aby uzyskać odpowiedni smak. Kwas cytrynowy ma niskie pH, przez co rozpuszcza szkliwo i osłabia zęby.

Co należy zrobić, aby zminimalizować skutki picia napojów energetycznych? 

- pić przez słomkę
- płukać usta wodą
- nie trzymać napoju w ustach
- żuć gumę bez cukru
- unikać szczotkowania bezpośrednio po wypicu

Najlepiej pić kawę.... Dlaczego?
Kawa nie zawiera konserwantów, cukrów i kwasów dlatego w ogólnym rozrachunku nie degeneruje zębów.


Komentarze

  1. A czemu picie przez słomkę pomaga??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo niby zapobiega powstawaniu próchnicy, aczkolwiek patrząc się po składzie energetyków to chyba najmniejszy problem, uważam, ze to co wrzucają do środka to dużo większy kłopot niż próchnica:/

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ZDROWIE: Jaką wybrać pastę i jaka jest zawartość fluoru w pastach do zębów?

Szczotkowanie zębów to podstawowa czynność, która zapewnia nam zachować czyste i zdrowe zęby. Tylko większość z nas nie zdaję sobie sprawy do czego służą poszczególne pasty, które wykorzystujemy do mycia zębów. Do wyboru mamy pasty wybielające, wzmacniające i chroniące. Znajdziemy pasty dla dzieci a także pasty do aparatów ortodotycznych. Podstawową rolą past do zębów jest ochrona przed próchnicą zębów i chorobami jamy ustnej. Pasta służy do usuwania zanieczyszczeń i nalotów jamy ustnej w tym także płytki nazębnej. W pastach do zębów znajdziemy także związki fluoru, które mineralizują i chronią przed próchnicą. Właściwości takie posiadają pasty Elmex. Większość past zawiera fluor i zawartość liczymy w ppm. Wskaźnik taki pomaga nam określić, która pasta jest lepsza. Większa zawartość fluoru może doprowadzić do ryzyka fluorozy. Fluoroza - choroba polegająca na zaburzeniu procesu formowania szkliwa. Według American Dental Association pasta do zębów jest ważna dla zdrowia jamy ustnej, po...

STOMATOLOGIA: Jakie wybrać wykałaczki do zębów? Dentystyczne czy drewniane?

Oprócz szczotkowania zębów oraz płukania jamy ustnej specjalnym płynem, ważne jest także regularne oczyszczanie przestrzeni międzyzębowych. Tam właśnie zbierają się resztki jedzenia, które mogą prowadzić do rozwoju bakterii(próchnicy) oraz nieprzyjemnego oddechu. Podstawową metodą czyszczenia przestrzeni międzyzębowych jest przede wszystkim używanie wykałaczek i nie tylko te, które często można spotkać w pobliskich barach czy restauracjach mowa tu o wykałaczkach drewnianych. Na rynku pojawiły się wykałaczki drewniane z zawartością fluoru - w swojej budowie są bardzo cieniutkie. Posiadają kształ zgodny z naturalną formą przestrzeni międzyzębowej. Uwalniają fluor szybko i efektywnie. Najbardziej w okolicach punktów stycznych. Wykałaczki z brzozy z marki Elmex są wykonane z bardzo twardego drewna, odpornego na rozmiękczanie i wyjątkowo odporne na złamanie. Ich powierzchnia jest wyszlifowana na gładko. Wykałaczki dentystyczne dobieramy w zależności od umiejętności posługiwania się...

STOMATOLOGIA: Co jeść, aby ograniczyć próchnicę w jamie ustnej?

Stan uzębienia Polaków pogarsza się z roku na rok. Prawie 100% 40-latków i ponad 90% 7-latków cierpi na próchnicę. Trzeba zauważyć że ponad 40% Polaków po 65. roku życia nie ma uzębienia. Co czwarty Polak nie był u stomatologa od minimum 5 lat. Próchnicy zębów nie można lekceważyć. Umieralność na nowotwory złośliwe jamy ustnej w naszym kraju jest dwa razy większa niż w Unii Europejskiej. Bakterie próchnicowe nasilają rozwój chorób ogólnoustrojowych serca, nerek, stawów, wątroby. Dlatego, żeby ograniczyć próchnicę należy się zdrowo odżywiać i ograniczyć przede wszystkim słodycze. Najlepszym sposobem żywieniowym dla naszych zdrowych zębów będzie dostarczenie jak najwięcej witamin oraz substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rutyna wraz z Witaminą C wzmacniają naczynia krwionośne i mają działanie przeciwbakteryjne. Zawarty w nich błonnik stymuluje produkcję śliny, która pomaga w usuwaniu resztek pokarmowych. Na przykład jabłko i marchewka potrafią w naturalny spos...