STOMATOLOGIA: Co należy jeść żeby mieć białe i zdrowe zęby? Dieta, która wspomaga w higienie jamy ustnej.
Uśmiech jest najważniejszą wizytówką człowieka. Większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy i nie zwraca na to uwagi. Osoby, które chcą zachować piękny uśmiech należy utrzymywać odpowiednią higienę jamy ustnej i raz na trzy miesiące pojawić się u stomatologa. Nie każdy z daje sobie z tego sprawę ale dieta to drugi ważny odpowiednik na to aby dbać o nasze zęby. Odpowiednie ilości witamin oraz składników ułatwiających ich wchłanianie.
Przetwory mlecze wzmocnią zęby
Ogromny wpływ na zęby ma wapń. Jest niezbędnym minerałem odpowiadającym za strukturę zębów. Najlepszym dawcą wapnia są produkty mlecze. Takie jak: jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Niedobór wapnia może być poważnym problemem, objawiającymi się częstymi złamaniami i kruchością zębów oraz próchnicą.
Tłuste ryby najlepsze w mineralizacji zębów
Wapń szybko wchłania się do organizmu, dzięki witaminie D. Najlepszym źródłem wapnia są ryby tłuste takie jak: łosoś i makrela. Znaczenie dla twardości zębów i kości ma witamina D ponieważ reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za pozytywną mineralizację szkliwa zębów.
Brokuły zwalcza choroby dziąseł inaczej paradontozę
Brokuły są naturalnym źródłem koenzymu Q10. Odpowiada za procesy energetyczne w organizmie. Ogromnie wpływa na przyzębia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami powodując groźną chorobę - paradontozę. Według szacunków nawet 70% społeczeństwa w podeszłym wieku cierpi na choroby dziąseł. Brokuły zawierają spore ilości wapnia. Zapobiegają one odsłanianiu szyjek zębowych.
Truskawki wybielają zęby
Truskawki są soczyste i pełne witamin. Mają ogromny wpływ na wybielanie naszych zębów ponieważ zawierają kwas jabłkowy stosowany głównie w pastach wybielających. Truskawki zawierają wapń i fosfor czyli mikroelementy które korzystnie wpływają na stan naszych kości i zębów. Truskawki znakomicie odświeżają i dezynfekują jamę ustną.
Przetwory mlecze wzmocnią zęby
Ogromny wpływ na zęby ma wapń. Jest niezbędnym minerałem odpowiadającym za strukturę zębów. Najlepszym dawcą wapnia są produkty mlecze. Takie jak: jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Niedobór wapnia może być poważnym problemem, objawiającymi się częstymi złamaniami i kruchością zębów oraz próchnicą.
Tłuste ryby najlepsze w mineralizacji zębów
Wapń szybko wchłania się do organizmu, dzięki witaminie D. Najlepszym źródłem wapnia są ryby tłuste takie jak: łosoś i makrela. Znaczenie dla twardości zębów i kości ma witamina D ponieważ reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za pozytywną mineralizację szkliwa zębów.
Brokuły zwalcza choroby dziąseł inaczej paradontozę
Brokuły są naturalnym źródłem koenzymu Q10. Odpowiada za procesy energetyczne w organizmie. Ogromnie wpływa na przyzębia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami powodując groźną chorobę - paradontozę. Według szacunków nawet 70% społeczeństwa w podeszłym wieku cierpi na choroby dziąseł. Brokuły zawierają spore ilości wapnia. Zapobiegają one odsłanianiu szyjek zębowych.
Truskawki wybielają zęby
Truskawki są soczyste i pełne witamin. Mają ogromny wpływ na wybielanie naszych zębów ponieważ zawierają kwas jabłkowy stosowany głównie w pastach wybielających. Truskawki zawierają wapń i fosfor czyli mikroelementy które korzystnie wpływają na stan naszych kości i zębów. Truskawki znakomicie odświeżają i dezynfekują jamę ustną.
Komentarze
Prześlij komentarz